Paarden

In het Limburgse Bocholtz vlakbij de grens met Duitsland vinden we onze paardjes, 2 jonge haflingers, bij Patrick en John Thewissen van Stalhouderij Thewissen.

Deze familie zet zich fantastisch voor ons in. Door de paardjes aan te spannen en te beleren voor de wagen. Het is een geduldig werkje. Niet alleen de uitdaging van aangespannen lopen, maar ook verkeersmak maken kost tijd. Paarden zijn vluchtdieren, dit gedrag moet, wil je ze onder een huifbed laten lopen, nagenoeg helemaal afgeleerd worden. Een half jaar na het starten zijn Patrick en John klaar om in augustus 2013 te starten met de opleiding huifbedrijden in Beilen.

In Beilen komen de beide heren in de klas van Johan Berghuis van Stalhouderij Berghuis.

Johan rijdt al een aantal jaren met zijn huifbed voor stichting Hendrik van Boeijen op verschillende locaties. Met zijn geduld en kennis van het huifbedrijden werkt hij met de paarden. Ze maken kennis met het huifbed en worden verder getraind in stilstaan, rustig, kuierend lopen, er wordt gewicht op hun rug gebracht en een proefpersoon rijdt op het bed mee. Dit alles wordt keer op keer in de praktijk geoefend om straks veilig onder het Barneveldse huifbed te kunnen lopen. Johan brengt wel variatie in het leerplan door van tijd tot tijd ook buitenritten met de boerenwagen in het gezelschap van andere paarden en ruiters. Alleen onder het huifbed lopen zou verveling veroorzaken voor onze haflingers. Hetgeen weer ongewenst gedrag veroorzaken kan. In Barneveld worden ze ook onder de man gebracht, zodat de dieren bij manege De Burght ook in de rijles kunnen mee doen. Ook het socialiseren en gewend raken aan mens en dier in hun omgeving is belangrijk.

In augustus 2014 komt stichting Huifbedrijden Barneveld in contact met de stichting Aloha Ruiters. Zij zijn genoodzaakt te stoppen met het huifbedrijden en in goed overleg neemt stichting Huifbedrijden Barneveld de tinkers Boy en Blue over. Hiermee komt het realiseren van huifbedrijden in Barneveld in een stroomversnelling. Ook het huifbed van Aloha komt naar Barneveld en wordt momenteel gereviseerd. Na een periode van gewenning zijn Boy en Blue helemaal op hun gemak bij manege de Burght, waar de tinkers een nieuw thuis hebben gevonden. Inmiddels zijn de eerste ritten met kinderen van Kinderhospice Binnenveld en RuiterActief een feit. Zodra Patrick en John ook met deelnemers kunnen huifbedrijden wordt het 2e huifbed ingezet. Hier wordt de komende periode dan ook hard aan gewerkt.

Stichting Huifbedrijden Barneveld