Ontstaan

De melkboer Johan Roelofsen in Wageningen bezorgde in de jaren zestig zijn waren huis aan huis per paard en wagen. De kinderen van zijn klanten liet hij regelmatig een ritje maken op een van zijn paarden. Ook gaf hij steeds vaker gehandicapte kinderen gelegenheid tot paardrijden.

Omdat ook mensen met een ernstige handicap, die niet zelfstandig te paard konden zitten, zich meldden, zocht hij naar middelen om hen te ondersteunen bij het paardrijden. Een metalen constructie die als een soort brancard op een paardenrug bevestigd kon worden was ondanks veel experimenteren niet erg succesvol. Daarom volgde het idee om twee paarden naast elkaar te laten lopen in een stalenframe op wielen. In het frame werd over de paardenruggen een soort hangmat gespannen waarop een gehandicapte liggend zou kunnen paardrijden. Uit dit basis idee is het huidige huifbedsysteem ontstaan.

Roelofsen wist ook anderen te interesseren voor zijn vinding. Zo is in 1985 de Manege zonder drempels te Bennekom ontstaan. Hier kunnen groepen gehandicapten met hun begeleiding komen logeren om paard te rijden. Het idee vond navolging onder andere in Heel, Barnsingerhorn, Numansdorp, Ouddorp, Moergestel, Rotterdam,  IJsselmuiden en nu dus ook in Barneveld.

Een huifbed waarmee nu gereden wordt, is een stalen constructie waarin twee getrainde paarden lopen. Over de ruggen van de paarden is een zeil gespannen waarop een deelnemer aan het huifbedrijden ligt.  De huifbed wordt rondgereden.

Huifbedrijden is bedoeld voor mensen die als gevolg van een handicap weinig lichaamsbeweging krijgen. Door de cadans, de warmte van de paarden, werkt dit ontspannend en masserend voor de deelnemer. Spastische mensen beleven een zeldzaam moment van ontspanning. Tijdens de rit worden bloedsomloop en andere essentiële lichaamsfuncties, zoals stofwisseling en spijsvertering gestimuleerd. Bij mensen die weinig (kunnen) bewegen, kan dit heilzaam werken.  Klachten als obstipatie, epilepsie en vastzittend longslijm, kunnen verlicht worden door deze activiteit. Vooral is het de bedoeling dat het huifbedrijden door de deelnemers als plezierig wordt ervaren.

De gebruikte paarden zijn meestal Tinkers, Fjorden en Haflingers. Een schofthoogte tussen 1.40-1.45m is ideaal. De paarden moeten van gelijke schofthoogte zijn, liefst een lange rug en een gelijkmatige rustige stap.

Het huifbed in Barneveld is gemaakt door Andries Veeneman rijtuigbouwer en eigenaar van het  bedrijf HCA te Klarenbeek, hij ontwikkelde in nauw overleg met Johan Roelofsen, het huifbed. Veiligheid en comfort voor zowel cliënt, paarden als koetsier waren en zijn nog altijd de uitgangspunten.

Stichting Huifbedrijden Barneveld